Klesmøll

Klesmøll (Tineola bisselliella)

Klesmøll er det insektet som gjør størst skade på tekstiler og kan de være vanskelig å bli kvitt når man først har fått de i hus. Klesmøllarvene lever av hornstoffene i fjær, klær med ull/ pels/skinn/silke, utstoppede dyr, gevir, insekter osv. Arten er opprinnelig tropisk, men registreres i dag alle steder i Norge. Et voksent klesmøll i flygestadiet kjennes igjen på de gullfargede vingene. I flygestadiet er størrelsen 5-8 millimeter mens de hvite larvene med det brune hodet varierer fra 1-10 millimeter..

Under gunstige forhold, (+22 grader/75% luftfuktighet), kan klesmøll utvikle 4-5 generasjoner i året.
Blir forhodene usikre kan larvene bli liggende i en dvaletilstand i kongkongen i flere år. Dette gjør arten uforutsigbar og til tider utfordrende å bekjempe

Forebygge

Vi kan eksempelvis få klesmøll i hus gjennom kjøp av persiske tepper i utlandet, kjøp av tekstiler på loppemarked eller rett og slett bli smittet via naboens loftsbod. Er man usikker ved kjøp av tekstiler bør man alltid fryse eller varmebehandle disse før de tas inn. (-23 grader over 3 døgn), (4 timer ved 60 grader i badstu).

Et urent tekstil er vesentlig mer attraktivt da de inneholder fettsyrer og B vitaminer som er livsviktige for utviklingen av larvestadiene. Tekstiler som lagres over lengre tid bør derfor være så rene som mulig og samtidig pakkes i tette poser. Bruk av møllkuler med naftalin er ikke effektivt og dessuten helseskadelig for oss mennesker. Aktiviteten av klesmøll kan derimot måles og stedbestemmes ved bruk av klesmøllmøllfeller. Klesmøllføllfeller er limplater med luktestoff som tiltrekker seg klesmøll. Fellene leveres av Effektiv Skadedyrkontroll.

Kontroll og bekjempelse av klesmøll

Skal man effektivt kontrollere og bekjempe klesmøll, må man først stedbestemme kildene. Dette gjøres gjennom kartlegging ved bruk av klesmøllfeller. Infiserte gjenstander fryses, (-23 grader over 3 døgn), eller varmebehandles (4 timer ved 60 grader i badstu). Deretter foretas støvsuging og lokal kjemisk behandling. Etter behandlingen bør man opprettholde bruken av møllfeller i minst 2 år.

Effektiv Skadedyrkontroll har stor erfaring når det gjelder kontroll og bekjempelse av klesmøll. Vi utfører kartlegging/bekjempelse med påfølgende overvåkning ved hjelp av møllfeller. Disse oppdragene utføres ved store bedrifter, offentlige institusjoner, sameier/borettslag og i private hjem.

Bekjempelse av klesmøll bør utføres av eller i samråd med profesjonelle.