Stikkene Insekter

Veps - biologi og adferd

Veps bygger opp svært effektive samfunn, med klare arbeidsdelinger. Arbeiderne, som i realiteten er hunner med uutviklede kjønnsorganer, har som oppgave å bygge bolet, forsvare samfunnet og sørger for å gi larvene næring. Mot slutten av sesongen (sep-nov) kommer det dronninger og hanner som tar seg av forplantningen. En veps kan bli til veldig mange veps i løpet av kort tid. Et voksent vepsebol kan i løpet av sommeren komme opp i 1000-1500 individer.

Fuglelopper - biologi og atferd

Fuglelopper er svarte og ca. 3mm lange. De er flattrykte fra siden og har tre par kraftige bein. En befruktet loppe legger eggen sine i redet. De utfører sin livssyklus ved at larven kommer ut av egg som har blitt lagt i redet. Larvene utvikler seg og overvintrer i fugleredet i sine kokonger. Under varme aprildager våkner de til live igjen og oppsøker en vert for å få mat. For det meste er det en fugl. Men av og til finner de oss.
Lesmer om fuglelopper …

Veggdyr - biologi og atferd

Denne blodtørstige, lille og flate vampyren liker seg best på våre soverom. Der har den nemlig det den liker aller best, varme, sprekker å gjemme seg i og aller viktigst:
Mennesker - maten. Akkurat som andre vampyrer er veggdyret aktivt om natten. Veggdyret gjennomgår først en fase som egg, deretter flere nymfestadier hvor nymfen må ha et blodig måltid for hvert skallskifte.
Les mer om veggdyr …