Fuglelopper

Fuglelopper er svarte og ca. 3mm lange. De er flattrykte fra siden og har tre par kraftige bein. En befruktet loppe legger eggen sine i redet. De utfører sin livssyklus ved at larven kommer ut av egg som har blitt lagt i redet. Larvene utvikler seg og overvintrer i fugleredet i sine kokonger. Under varme aprildager våkner de til live igjen og oppsøker en vert for å få mat. For det meste er det en fugl. Men av og til finner de oss.

Fuglelopper - sikkert vårtegn

Fuglelopper er et sikkert tegn på at våren har kommet. Disse små loppene sitter enten i et aktivt eller forlatt fuglerede som finnes i overkant av steder hvor beboerne ferdes. De kan også trenge seg inn i huset via ventiler. Første tilnærming for å løse problemet er derfor å forsøke å finne mulige arnesteder.

Når disse avsløres vil du finne mange små svarte "streker" som sitter rundt åpningen til redet. Herifra hopper loppene for å "ta deg". Noen av loppene bommer selvfølgelig. Disse blir sittende å vente på forbipasserende (mennesker og dyr) som de kan hoppe på. En loppe kan hoppe 30 cm.

Det er viktig å være klar over at loppene kan "hentes" et stykke unna av huset for så å følge beboerne inn. Disse vil ikke klare å leve under de tørre forhold som finnes inne og vil derfor dø i løpet av 1-2 uker.

Fuglelopper trenger blod for å fullføre livssyklusen sin. Først og fremst er det fugler de biter seg fast i. Men hvis fuglene ikke kommer tilbake neste sesong tar de til takke med mennesker.

Mennesker som blir stukket har mange små røde stikk som klør. Stikkene sitter i små grupper. Hvis du renser en fuglekasse på høsten eller tidlig på våren kan du få deg en overraskelse da flere hundre lopper prøver å bite seg fast i deg. Så lenge du ikke helt forstår hvor disse små stikkene kommer fra, er de til stor irritasjon for beboerne.