Veggdyr

Veggdyr - biologi og atferd

Denne blodtørstige, lille og flate vampyren liker seg best på våre soverom. Der har den nemlig det den liker aller best; varme, sprekker å gjemme seg i og aller viktigst: Mennesker - maten. Akkurat som andre vampyrer er veggdyret aktivt om natten. Veggdyret gjennomgår først en fase som egg, deretter flere nymfestadier hvor nymfen må ha et blodig måltid for hvert skallskifte.

Etter ca 12 uker blir veggdyret kjønnsmodent. Størrelsen på veggdyret varier fra 1mm til 7-8mm. Av utseende varierer den i farge fra gjennomsiktig gule (sultne nymfestadier) til brune og røde (voksne som nettopp har spist). De er utrolig flate og har derfor tilgang til sprekker som er så små at vi ikke tror de kommer inn der. Spredning av veggdyrene skjer ved at inventar, bagasje eller klær bæres ut av rommet og inn på et nytt soverom!

Skader og ulemper

Dette skadedyret gir helsemessige konsekvenser. Denne parasitten suger nemlig blod fra mennesker og av og til kjæledyrene våre. Personer som blir utsatt for veggdyr kan få store irriterte hevelser på de kroppsdeler som stikker ut av dyna. Det er vanlig at et veggdyr stikker 3-4 ganger under et måltid. Utslagene er veldig individuelle fra person til person. Den psykologiske påvirkningen av tilstedeværelsen av veggdyr er også ganske belastende. Det er rett og slett veldig utrivelig å vite at et blodsugende dyr krabber frem fra skjulestedet sitt om natten med kurs for deg!

Bekjempelse

Bekjempning av veggdyr er en krevende prosess. Pga. alle de potensielle skjulestedene veggdyr kan ha er grundig inspeksjon etter sportegn (små svarte prikker i sengebunnen!) og intervju av beboere helt nødvendig før vi foretar de nødvendig tiltakene.

Siden veggdyr dør etter en kort stund i minusgrader, er et av tiltakene å fryse klær, madrasser, møbler, etc. Dette er en prosess som bør administreres av profesjonelle skadedyrbekjempere. Samtidig er det viktig å ta knekken på veggdyrene ved korrekt kjemisk behandling av sengebunner, listverk og sprekker inne på soverommet.